U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

Over ras en stamboom 

 

Als het voor u, om wat voor reden dan ook, belangrijk is om een kat te hebben met een bepaald uiterlijk en karakter, dan is het verstandig om een kat aan te schaffen met stamboom. Als dat allemaal van minder belang voor u is, dan voldoet een kat uit het asiel prima. Ook zij verdienen een fijn plaatsje. Kijk bij Stichting Dierenasiels voor een dierenasiel bij u in de buurt.

Wat is een stamboom?

Een stamboom is bedoeld om alle voorouders op een overzichtelijke manier bekend te maken. Uit een stamboom is voor een fokker veel af te lezen en af te leiden waardoor een fokker de juiste keuzes kan maken bij eventuele nieuwe aankopen, dekkingen of andere belangrijke zaken. Voor u als liefhebber geeft een stamboom bepaalde garanties die voor u van belang kunnen zijn. U wilt

- een raszuivere kat met een bepaald uiterlijk
- een raszuivere kat met een bepaald karakter
- u wilt een overzicht van de achtergrond van de kat
- een raszuiver kat omdat deze, in het geval van de Siberische Kat en Neva Masquerade,
  een hypo-allergene vacht heeft

Het is pas een officiŽle stamboom als deze door een erkende kattenvereniging is afgegeven en voorzien is van een stempel en/of handtekening van die kattenvereniging. Een door een fokker zelf in elkaar gezette stamboom is natuurlijk geen stamboom!

Wat staat er op een officiŽle stamboom?

Op een officiŽle stamboom staan de gegevens van de fokker, de naam van de kattenvereniging, door wie deze is afgegeven en dus ook waar uw kat staat geregistreerd. Daarnaast vermeld de stamboom de officiŽle naam van uw kat inclusief cattery naam, het ras, zijn geboortedatum, zijn registratie nummer, meestal ook het chipnummer, de kleur en tekening van uw kat, het geslacht en het aantal broers en zussen uit hetzelfde nest. Daarnaast vindt u de voorouders terug van minimaal 4 generaties.

Raszuiver

Een stamboom is het bewijs dat de kat raszuiver is. Als een fokker de stamboom aanvraagt voor een nest kittens, bekijkt de vereniging of de kleuren van de kittens wel uit beide ouders voort kan komen. Dus op het moment dat u een kat kunt kopen en alleen een kopie van de stamboom van ťťn of beide ouders mee krijgt, is de moederpoes waarschijnlijk gedekt door een andere vader dan de fokker aangeeft. Vaak is de kat dan niet raszuiver met alle gevolgen van dien.

Stambomen

Fokkers gebruiken vaak een smoes waarom ze geen stamboom aangevraagd hebben:

-          ‘Wij vinden de kosten van een stamboom te hoog want het heeft eigenlijk voor u  geen meerwaarde’. Een stamboom kost bij geen enkele kattenvereniging meer dan EU 15,00 en gezien de prijs van een raskat is dit te verwaarlozen.

-          ‘Ik heb nog geen tijd gehad om de stambomen aan te vragen, wij sturen ze wel na’. Om vervolgens nooit een stamboom na te sturen omdat deze nooit is aangevraagd...

-          ‘Wij hebben de stamboom van beide ouders waarvan u een kopie mag hebben, dat scheelt weer in de kosten’. Zoals gezegd, een stamboom kost nooit meer dan EU 15,00 dus onzin. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Aanvragen van een stamboom

Om stambomen aan te kunnen vragen, moet een fokker zich eerst aanmelden bij een kattenvereniging. Deze kattenvereniging heeft reglementen waaraan de fokker zich moet houden. Een goede fokker zal hier totaal geen problemen mee hebben en zich gewoon aan de regels houden. Die regels bevatten eigenlijk niet meer dan de normale gang van zaken die elke gezonde fokker automatisch zal hanteren! Een fokker die zich niet aan de regels van de kattenvereniging houdt krijgt eerst een waarschuwing. Bij herhaling volgt royement en wordt het voor de fokker moeilijk om lid te worden van een andere kattenvereniging. Een fokker betaalt jaarlijks een lidmaatschapsbijdrage aan de kattenvereniging.

Een fokker krijgt niet zomaar een stamboom. Allereerst moet hij, zoals gezegd, lid zijn van een kattenvereniging en een officiŽle cattery naam hebben. Deze naam moet vooraf zijn goedgekeurd. Bij het aanvragen van de stambomen, binnen 4 maanden na geboorte van de kittens, heeft de kattenvereniging een kopie van de stamboom van beide ouders nodig, eventuele kampioenstitels die behaald zijn door de ouders en een dekbewijs. Het dekbewijs wordt afgegeven door de eigenaar van de dekkater. Ook als de fokker zelf de eigenaar van de dekkater is, dient hij een dekbewijs te maken en te ondertekenen. Uiteraard geeft de fokker ook de namen van de kittens door, hun geslacht en hun kleur. Vaak worden ook de chipnummer etiketten meegestuurd zodat deze op de stamboom geplakt kunnen worden en met de stamboom gelamineerd worden. Dit alles kan tegenwoordig ook digitaal worden aangeleverd. Als de aanvraag is goedgekeurd, er wordt sowieso gekeken of de kleuren voort kunnen komen uit beide ouders, maakt de kattenvereniging de stambomen en stuurt deze naar de fokker. Deze kan ze op zijn beurt met het raskitten meeleveren of eventueel nasturen mochten ze niet op tijd aangevraagd of binnen zijn.

In Nederland mogen raskittens pas verkocht worden een week nadat zij de tweede enting gehad hebben. Dat is op de leeftijd van 13 weken. Mag u het kitten veel eerder ophalen en wordt van u verwacht dat u de tweede enting laat geven? Krabt u zich dan eens achter de oren of u niet beter uw droomkitten ergens anders kunt kopen! Neem bijvoorbeeld contact op met de kattenvereniging waarbij de fokker is aangesloten of zij u een acceptabele verklaring hiervoor kunnen geven.

De voorouders

Een stamboom laat minstens 4 generaties voorouders zien. De 1ste generatie zijn de ouders van de kat vermeld met ras, kleur en registratienummer. Door de ouders Ťn hun voorouders, wordt bepaald of uw kat een echte Siberische Kat of Neva Masquerade is. In Nederland is het toegestaan om de Siberische Kat te kruisen met de Neva Masquerade. Deze laatste is de colourpoint kleurslag van de Siberische Kat. Staat er in de stamboom alleen codes die betrekking hebben op deze twee, dan kunt u er vanuit gaan dat uw kat raszuiver is. Als de Siberische Kat of Neva Masquerade wordt gekruist met een ander ras zal er geen stamboom worden afgegeven, de kat is namelijk niet meer raszuiver.

De rascode van de Siberische Kat is SIB en van de colourpoint variant Neva Masquerade is deze NEM. Deze rascode wordt altijd in hoofdletters geschreven.
De
kleurcode van de kat, de code na SIB of NEM, bestaat uit kleine letters met een spatie tussen rascode en kleurcode. Deze codes kunt u hier vinden.

De patrooncodes van de vacht bestaan uit cijfers, volgen na de kleurcode en ook daar zit een spatie tussen. Deze kunt u hier vinden

© 2010 - 2012 Siberische Kat Info, Bianca van Lith.

 

 

 

 Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer