U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 
 

 

 

 

 

 

Wat zijn de kosten van een kitten
voor een serieuze fokker

 

Wat zijn de kosten van een kitten voor een serieuze fokker van raskatten,
die niet bezuinigt op voer, testen van ouderdieren, de keuze van de dekkater enz.  

157, 50 Hoge kwaliteit droogvoer, natvoer, versvoer: EU 2,50 per dag gedurende 9 weken (vanaf week 4)    

    7,50  4 x ontwormen

  35,00  1e enting + paspoort

  30,00  2e enting

  35,00  Chip

  15,00  Stamboom

285,00 totaal 

  55,00  Snaptest moederpoes

110,00  HCM/PKD test moederpoes

  45,00  Inenting moederpoes voor dekking

     7,50 Ontwormen moederpoes

 125,00 Extra voeding dracht en zoogperiode

 600,00 Dekgeld kater

  50,00  Benzine Poes brengen en halen

  10,00  Bevallingsmatjes

  60,00  Kittencolostrum, kittenmelk etc. (Misschien niet nodig maar moet men wel in huis hebben en de houdbaarheid is kort )

  50,00  Controle poes na bevalling

  40,00  Spat kitten care, slijmzuiger, voedingspipet, speentjes

  75,50  Show + certificaat CAC 

1228,00 totaal : 4 (wij gaan er vanuit dat de poes bevalt van 4 kittens) = 300,70 per kitten  + 285,00 van kosten kitten  = 

585,70 per kitten. 

Let op: Wij hebben de dierenartskosten in dit voorbeeld bewust wat aan de lage kant gehouden en zijn ons er terdege van bewust dat deze kosten voor veel  fokkers beduidend hoger kunnen liggen.

Wij hebben het hier niet gehad over het speelgoed waarvan de kittens gebruik maken, het kittenpakket dat ze mee naar huis krijgen, de dierenartskosten die rondom de bevalling en het grootbrengen  van kittens zouden kunnen ontstaan.

Ook het lidmaatschapsgeld voor het verplichte lidmaatschap van een goede kattenvereniging is niet opgenomen, of de aanschaf / afschrijving van krabpalen, werpkist en ook meubelen (want een goede fokker laat zijn kittens in de woonkamer opgroeien en dan kan er nog weleens wat sneuvelenJ).

Natuurlijk zijn er nog de kosten voor extra verwarming, het regelmatig wassen van de kleden, de schoonmaakmiddelen hiervoor, de drankjes etc. voor het kittenbezoek.

De aanschafkosten van de moederpoes (een goede fokpoes uit goede gezonde, eventueel geteste lijnen ligt beduidend hoger (VA. EU 1000,00 tot zo’n  EU 1.600,00). Soms uit het buitenland gekocht waardoor er nog een behoorlijk bedrag aan reiskosten bij kan komen.

Dan te bedenken dat een poes bij een serieuze fokker meestal maximaal 3 tot 4 nesten krijgt in haar leven……….

Dit allemaal in ogenschouw nemende dan kunt u zich voorstellen dat dan een kitten van zo’n fokker niet voor EU 500,00 weg kan gaan.

Dan zou men nog kunnen zeggen: ze hebben de dekkaters zelf.
Maar ook hier geldt: een goede fokker heeft hart voor zijn dieren. 

Een dekkater gaat vroeg of laat sproeien. Hij moet gescheiden gehouden worden van de poezen. Een goede fokker zal zijn kater niet op een zolderkamertje willen huisvesten. Er wordt een goed verwarmd onderkomen voor hem gebouwd met een mooie ren eraan waar hij naar buiten kan, waar hij genoeg ruimte heeft.  Hij kan niet alleen gehouden worden dus wordt er voor gezelschap gezorgd. Een dekkater wordt zeer zorgvuldig uitgekozen en de kosten van een goede dekkater zijn vaak hoger dan van een poes, men moet al gauw aan bedragen denken van tussen de € 1.200,00 en € 1.900,00 Exclusief vervoerskosten, testen enz. Een dekkater wordt jaarlijks getest op HCM, FIV en FeLV.

Voor de diversiteit in de lijnen is het voor het Siberische ras niet zinvol om een kater jarenlang in de fok te houden of in ieder geval niet vele nesten te laten verwekken in zijn leven, dus een kater eigenaar heeft daardoor in verhouding zeer hoge kosten. Ook worden dekkaters bij serieuze fokkers, ook na castratie, nog regelmatig getest op HCM.

Ook willen wij u er met dit artikel op wijzen dat als u een kitten aangeboden krijgt voor minder dan de in Nederland gebruikelijke adviesprijs van EU 650,00, waar dan op bezuinigd wordt, want als een fokker er telkens een behoorlijk aantal Euro's op toe moet leggen dan zal het f een zeer welgestelde familie zijn, f hij moet op iets belangrijks bezuinigen. f de meeste cattery's doen iets grandioos fout en dan hopen wij dat de fokkers zich bij ons willen melden zodat wij van hen kunnen leren in dit opzicht.

Iets wat wij ook niet kunnen begrijpen is het onderscheid in prijs die sommige cattery’s vragen voor een kitten met een bepaalde kleur. Bij de meeste cattery's zijn de liefhebbers prijzen gelijk voor alle kleuren, want de onkosten etc. zijn gelijk voor elk kitten en dat maakt niet uit of het een poes of katertje is, een Siberische kat of zijn colourpoint variant de Neva Masquerade, en ook niet welke kleur het heeft.
Wel is er verschil in prijs voor een kitten dat naar een fokker gaat.  

2011 - 2012 Siberische Kat Info,  Bianca van Lith

 

 

 

 

 

Copyright 2012 Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer