U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

 

 Wat is een stamboom en wat is een ras?

 

Als het voor jouw belangrijk is om een kat te hebben met een bepaald uiterlijk en karakter koop dan een kat met een stamboom. Als het voor jou niet van belang is neem dan een kat uit het asiel. Kijk bij Stichting Dierenasiels voor een dierenasiel bij u in de buurt.

Wat is een stamboom?

Een stamboom is een presentatie van de familie gegevens. Een stamboom voor een raskat is vooral bedoeld om een overzicht te geven van de voorouders.

U kunt om verschillende redenen juist een kat met een stamboom willen. U wilt

- een kat met een bepaald uiterlijk
- een kat met een bepaald karakter
- een wilt een raszuivere kat zodat u zeker weet dat hij/zij aan uw beeld gaat voldoen
- u wilt een overzicht van de achtergrond van de kat
- of zoals bij de Sibeer, kan de raszuiverheid van belang zijn voor een allergie.
- etc.

Het moet wel een officiŽle stamboom zijn, die door en erkende vereniging is afgegeven. En niet door de fokker zelf gemaakt.

Op een officiŽle stamboom staat de gegevens van de Fokker en de naam van de vereniging door wie hij is afgegeven. Zo ziet u ook weer bij wie u kat/ kitten staat geregistreerd.

De officiŽle naam van uw kat staat daar op, welk ras het is, welke kleur uw kat heeft en het registratienummer staat er op vermeld. Daarnaast staat ook de geboorte datum van uw kat/ kitten erop en eventueel het chip nummer van uw kat (niet elke kattenvereniging zet het chipnummer erbij) en het aantal broers en zussen. 

Raszuiver

Een stamboom is het bewijs dat het kitten raszuiver is. Als een fokker de stamboom aanvraagt voor een nest kittens, bekijkt de vereniging ook of de kleuren van de kittens wel uit de beide ouders voort kan komen. Dus op het moment dat u een kitten kunt kopen en alleen een kopie van de stamboom van beide ouders mee krijgt, is de moederpoes waarschijnlijk gedekt door een andere vader als dat de fokker aangeeft.

Stambomen aanvragen

Om stambomen aan te kunnen vragen, moet een fokker zich eerst aanmelden bij een vereniging. Deze vereniging heeft reglementen waaraan hij zich moet houden.

In Nederland mogen raskatten pas verkocht worden een week nadat zij de tweede enting gehad hebben. Dat is op de leeftijd van 13 weken. Mag u het kitten veel eerder ophalen en wordt van u verwacht dat u de tweede enting laat geven? Krabt u zich dan eens achter de oren of u niet beter uw droomkitten ergens anders kunt kopen? Neem dan contact op met de vereniging waarbij de fokker is aangesloten of die u een acceptabele verklaring hiervoor kan geven.

Als een fokker zich niet aan de regels van hun kattenvereniging houdt dan volgt een waarschuwing en bij herhaling royement. Koop je dus een kat/ kitten zonder papieren dan is de kans groot dat dit geen echte Siberische kat/ Neva Masquerade is.

Fokkers gebruiken vaak een smoes waarom ze geen stamboom aangevraagd hebben.

Zoals de kosten: een stamboom kost nooit meer dan 15 euro! Wel betaald de cattery een jaarlijkse bijdrage aan de vereniging. Maar ook dit is geen hoog bedrag en moet eens per jaar betaald worden.

De vereniging wil de nest gegevens en de stambomen ontvangen van de ouders en ook een dekbewijs. Dit alles kan ook digitaal aangeleverd worden, al is het even op de post doen ook zo gebeurd. Vervolgens stuurt de vereniging de stambomen op naar de fokker.
Dus ook deze smoes gaat niet op, want ook dit is niet veel werk.

De voorouders

De stamboom heeft 4 generaties voorouders maar 5 is ook mogelijk.

De 1ste generatie zijn de ouders vermeld met ras, kleur en registratienummer. Door die ouders (en hun voorouders) wordt bepaald of uw kitten/ kat een echte Siberische Kat, Neva Masquerade is. We kennen bij dit ras twee kleurslagen, en deze twee mogen met elkaar gekruist worden het is een en het zelfde ras. Staat daar steeds hetzelfde ras vermeldt dan kunt u er van uitgaan dat uw kat/ kitten raszuiver is. Het is niet toe gestaan dat de Siberische Kat en de Neva Masquerade word gekruist met een ander ras soort.

De rascode, van de Siberische Kat is SIB en de point variant Neva Masquerade is NEM, deze word altijd in hoofdletters geschreven.
De kleuren codes, deze tweede code wordt altijd in kleine letters geschreven. En er is een spatie tussen de rascode en de kleurcode. Deze kunt u
hier vinden.

De patrooncodes van de vacht, deze volgen na de kleurcode(s), en ook daar zit weer een spatie tussen Deze kunt u hier vinden

 

© 2010 - 2012 Siberische kat Info, Bianca van Lith

 

 

 

 

 Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer