U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

 

 

 

 Het houden van katten

 

Men moet zich dit eerst afvragen: heeft u tijd, liefde, financiŽle mogelijkheden en soms geduld genoeg?

Zo staat er in de gezondheid - en welzijnswet voor dieren:

Zo mag men een dier geen onnodig letsel veroorzaken, niet de nodige verzorging onthouden en is een ieder volgens de wet zelfs verplicht hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen.

Ook de dagelijkse verzorging van uw kat (ten) kost geld; voeding, kattengrit etc. Een kat heeft ook zijn jaarlijkse inentingen nodig en moet minimaal 4x per jaar ontwormd worden. U moet ook denken aan een buffer om het financieel te kunnen dragen als uw kat ziek word.

Als u niet over de juiste financiŽn beschikt, begin hier dan niet aan een kat.
U kunt niet de juiste zorg en middelen bieden die de kat nodig heeft!

Eťn of meer katten

Heeft u genoeg tijd om de kat de aandacht te geven die de kat verdiend.

Indien uw kat niet voldoende afleiding heeft, dan kan hij zich gaan vervelen. De kat kan gestrest of verveeld raken doordat hij zijn natuurlijke gedrag niet kan uitvoeren. De kat kan hierdoor ziek worden en niet alle ziektes zijn te genezen.

Mocht u minder tijd voor uw kat hebben dan u graag zou willen? dan is ons advies om twee katten te nemen. Twee katten hebben veel voordelen. Ze kunnen elkaar een groot deel van de dag bezighouden. Ze spelen samen, verzorgen elkaar, etc.

Maar voor meerdere katten moet u wel weer voldoende ruimte hebben en altijd eenvoudig toegang hebben tot eten, de kattenbak en speelruimte.

De dagelijkse gang van zaken

Het geestelijk welzijn van de katten mag niet vergeten worden. Dagelijks dient u per kat enige tijd te besteden aan het aaien en spelen met het dier. Het is zeer belangrijk dat u het leven van uw katten zo aangenaam mogelijk maakt, dit voorkomt stress en veel gedragsproblemen.

Onder gezondheid verstaan wij de conditie, de fitheid, het plezier (de wil om te leven) het ontbreken van parasieten, virussen, schimmels, wormen, diarree, ziektes, erfelijke of besmettelijk en de weerstand daartegen.

Controleer dagelijks of al uw katten gezond zijn; zijn ze levendig, eten ze goed, gaan ze normaal naar de bak (dus geen diarree of constipatie enz.), zijn hun ogen schoon en staan ze helder, hebben ze een snotneusje, niesen of hoesten ze niet. Controleer de vacht op parasieten.

De bak moet dagelijks schoongemaakt te worden omdat een kat heel hygiŽnisch is en hij anders een afkeer kan krijgen van de kattenbak.

Maak er een gewoonte van de kattenbak elke dag leeg te scheppen en 1x per week schoon te maken met chloor.

Katten kunnen prima binnen gehouden worden mits ze de ruimte krijgen waar ze kunnen spelen, klimmen en springen. Een rondom afgesloten (dus ook gedeeltelijk overdekte) buiten ren is erg fijn voor katten. Katten liggen graag in het zonnetje.

En dan……

Personeel: U dient uw kat:

• Jaarlijks te laten inenten en dan ook na te laten kijken: zoals gebit, oren, nagels eventueel gelijk te laten knippen als dat nodig is. Het hardje te laten beluisteren. De buik te laten voelen. Maar en goede dierenarts weet dit en doet dit uit hun zelf, U betaald daar niks extras voor.

                    • Minimaal 4 x per jaar te ontwormen.

                    • Naar de dierenarts te brengen als hij gespecialiseerde zorg nodig
                        heeft.

                    • De ogen, oren, neus, nagels en het gebit te verzorgen als u merkt
                        dat dit nodig is.

                    • De kat moet elke week een keer geborsteld worden.

                    • De hele dag beschikking laat hebben op water en droogvoer.

                    • Hoogwaardig voer geeft dat bij de dierenwinkels te krijgen is.

Neutraliseren

Waarom zou je een kater castreren en een poes steriliseren?

Een kater kan gaan sproeien, wat behoorlijk gaat stinken. Als hij ook naar buiten kan wordt hij ongetwijfeld een plaag voor de buurt vanwege het gejank en de gevechten met andere katers in de strijd om de vrouwtjes. Hij zal er zelf meestal nogal gehavend bijlopen met grote kans op abcessen of FIV en FeLV kunnen oplopen.

Een poes kan ook gaan sproeien of ongewild zwanger worden. Of nog erger doordat zij elke keer krols is een baarmoederontsteking krijgen.

 

Kijk uit met blikvoer, vers vlees en gekookte vis

Als een kat niet alles opeet dan moet u het bakje na een half uur weghalen. Zeker met warm weer kan voedsel zoals blikvoer, vers vlees en gekookte vis snel bederven snel.

Laat uw kat niet:

• Vrij buiten te laat los lopen, omdat dit veel risico’s met zich mee brengt.
   Besmettingen met ziektes en/ of parasieten door contact met andere
   katten zijn groot, kans op vergiftiging en lichamelijk letsel, het verkeer, of
   aan ontstemde buurtbewoners die van uw kat overlast ervaren. En hij kan
   bevoordeeld gestolen worden (want niet iedereen kan een raskat betalen).

• De nagels te laten verwijderen.

• Te ontzeggen van de dierenarts, als ze dat nodig hebben.

• Lang alleen te laten.

• Stress te bezorgen door wat voor reden dan ook, katten zijn gevoelige en
   erg slimme dieren.

Daarom is het van groot belang om voor dat u aan een kat begint, alle volgende zaken goed in orde te hebben.

Goede huisvesting voor (binnen)katten:

klim- en krabpalen:                             
Uw kat moet kunnen klimmen en kunnen krabben voor het scherpen van de nagels, het afzetten van geurmarkeringen en het verdrijven van verveling.
Uw kat kan op/in een krab klimpaal slapen of zich terugtrekken
Uw kat heeft een hoog uitzichtpunt om om zich heen te kunnen kijken katten liggen graag hoog en warm. In uw huis horen daarom verhoogde ligplaatsen aanwezig te zijn, bij voorkeur aan twee zijden gesloten         

Kattentoilet:
Om te voorkomen dat uw katten onzindelijk gedrag kunnen gaan vertonen, is het belangrijk dat u zoveel kattentoiletten neerzet als het aantal katten dat u hebt en 1 extra. Dus hebt u 2 katten, plaatst u dan 3 bakken. Katten hebben namelijk de natuurlijke behoefte om zich op een andere plek te ontlasten dan waar ze urineren. Er zijn veel verschillende soorten kattenbakken, met deksels of filters etc. Het maakt niet zoveel uit wat voor kattenbak de kat krijgt, als hij zich er maar plezierig bij voelt. De kattenbak moet altijd makkelijk bereikbaar zijn, schoon zijn, en ook op een rustig plekje staan.

Bewegende speeltjes:
 Er zijn katten die zichzelf vermaken, maar meestal zult u degene zijn die hiervoor het initiatief moet nemen. Doorgaans vinden katten speeltjes die appelleren aan hun jachtinstinct erg leuk, denk bijv. aan een balletje of muisje dat u weggooit of een veer aan een stok die u beweegt. Zorg dat u een gevarieerd aanbod aan speeltjes heeft en geef ze niet allemaal tegelijk aan uw kat. Hierdoor kunt u gemakkelijk (dagelijks) afwisselen en blijven de speeltjes interessant. De meeste katten houden erg van valeriaan en/of kattenkruid. U kunt dus ook u ‘oude’ speeltjes met valeriaan of kattenkruid weer als een nieuw speeltje laten ruiken!

De omgeving.

Doordat uw kat (ten) vrij in huis lopen, betekent dit dat u uw huis hierop moet inrichten.

Ook kattenmandjes en klimbomen moeten eenvoudig te reinigen zijn. Wekelijks de hele leefomgeving van uw kat (ten) reinigen door goed te stofzuigen en te boenen. Ook het gereedschap waarmee u alles schoonmaakt, dient uiteraard schoon te zijn.


2010 - 2012©  Sibeische Kat Info, Bianca van Lith

 

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer