U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 
 

     

 

 

 

 

  !!  De Siberische Kat kan een uitkomst zijn  !!
 Voor mensen die allergisch zijn voor katten.

Er is een hoop onduidelijkheid over de Hypo - allergeen vacht van de Siberische kat.

Zo zijn er cattery’s en ook diverse andere websites, die doen geloven dat als men allergisch is voor katten ze bij het hebben van een Siberische kat geen last zouden hebben van hun allergie. dat is dus niet waar. Met als gevolg dat het wel eens voorkomt dat er mensen zijn die een Siberische kat hebben aangeschaft in de veronderstelling, dat ze bij de Siberische kat geen last kunnen hebben van hun allergie.

Met als gevolg dat ze dan aan ons vragen of wij niet een nieuw baasje voor de kat kunnen vinden omdat ze toch last hebben van hun allergie.
Wij betreuren dit ten zeerste. Het zou zo zonden zijn als u een kitten in huis heeft gehaald doordat u verkeerd ben voorgelicht. Dat is voor u niet leuk maar ook zeker niet voor het kitten.    

Het fijne van dit ras is het feit dat deze katten een hypo - allergeen vacht hebben, wat zover bekend is enkel bij het Siberische ras voorkomt.

Wat houdt dit nu in, bij alle katten zit in het speeksel het proteÔne FELD -1 dit is een proteÔne wat door het schoonlikken op de vacht terecht komt en hierdoor krijgen ze een soort roos, hele kleine schilvers die niet uit de lucht te filteren zijn. En zo ook door heel je huis verspreid liggen..

Mensen die dus een allergische reactie krijgen van katten die de schilvers bij zich hebben kunnen dus vaak wel een Siberische kat /  Neva Masquerade houden zonder dat ze daar ooit last van hoeven te hebben.

Dat houdt in voor ons, dat veel mensen die allergische zijn, zijn dus allergisch voor deze schilvers.
Het is wetenschappelijk bewezen in de Verenigde Staten door een laboratorium, dat de Siberische kat
inderdaad minder Feld-1 proteÔne heeft dan andere rassen.

Hiervan is een opsomming gemaakt met een duidelijke uitslag over welke katten meer het Feld-1 proteÔne bezitten. De uitslag hiervan treft u hieronder.
 

Geslacht Ras    Afmeting is mg/g van monster
mannelijk gemixt ras 62.831
mannelijk Siberische Kat 2.001
vrouwelijk Abbessijn    384,50
vrouwelijk Siberische Kat 205,50

Uit dit onderzoek kan worden afgeleid dat bij de ras onzuivere katten het Feld-1 proteÔne als hoogste word gescoord. Maar zolang er geen 0,0 staat is er dus een kans aanwezig dat mensen die allergisch zijn ook op minimale waarde kunnen reageren. Het is belangrijk om te weten dat het nog niet wetenschappelijk is bewezen dat men inderdaad minder reageert op de Siberische kat, dit staat nog in de kinderschoenen. Bij ons is er wel bekend dat er mensen zijn die inderdaad in veel mindere maten tot geen last hebben van een Siberische kat dan bij een ras onzuivere kat.

Het is echter zo dat niet iedereen die allergisch is voor katten dit ras kunnen houden want op het moment dat je een allergische reactie krijgt die veroorzaakt wordt door IGE late trigger dan zal dit ras dus geen uitkomst bieden.

Het is dus wel van belang bij het aanschaffen van dit soort katten dat men heel goed weet of dat de persoon allergisch is voor de vacht schilvers.

Wat betekend hypo - allergeen, dat betekent dus niet allergie vrij! Hypo  betekent "minder", niet "vrij van".  

Omdat men hier nog lang niet uit is, loopt het onderzoek naar dit fenomeen verder, vooral in de VS. Lees de recentste ontwikkelingen van het Siberian Research Inc

Wat is allergie?

Het immuunsysteem beschermt het menselijk lichaam tegen indringers van buitenaf, zoals bacteriŽn, schimmels en virussen. Bij een allergie reageert het lichaam niet alleen op deze schadelijke indringers, maar ook op stoffen die in principe onschadelijk zijn. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Ze kunnen via de luchtwegen, het voedsel of de huid het lichaam binnenkomen.
Wanneer iemand allergisch is voor deze allergenen, kan er een allergische reactie optreden. De symptomen van een allergische reactie kunnen variŽren van een loopneus tot een huiduitslag. Bovendien kan allergie de zintuiglijke waarneming beÔnvloeden en kan het een extreme belemmering of soms zelfs de dood veroorzaken.

Hoe ontstaat een allergie?

Allergische reacties worden veroorzaakt door stoffen in de omgeving (allergenen). Bijna alles kan een allergeen voor iemand zijn. De meest voorkomende allergenen zijn pollen van bomen en grassen, huisstofmijt, schimmels, huisdieren, insectenbeten, industriŽle en huishoudelijke chemicaliŽn, medicijnen en bepaalde soorten voedsel.
Wanneer iemand met aanleg voor allergie (atopie) voor het eerst in contact komt met een allergeen, dan maakt het immuunsysteem grote hoeveelheden immunoglobine (IGE) antilichamen. Dit proces wordt sensibilisatie genoemd en wil zeggen dat iemand gevoelig is geworden voor een bepaald allergeen.
De volgende keer dat deze persoon met hetzelfde allergeen in contact komt, bindt het allergeen aan de IGE antilichamen op bepaalde cellen van het immuunsysteem (mestcellen). Hierbij komt een aantal zeer krachtige chemicaliŽn vrij, die allerlei symptomen van allergie veroorzaken, zoals zwelling van de slijmvliezen, moeilijk ademhalen en niezen. De aanleg om allergie te ontwikkelen is erfelijk. Een allergie kan op elke leeftijd ontstaan, maar de meeste mensen krijgen de eerste klachten tussen het 15e en 25e levensjaar. Verhoogde concentraties van IGE antilichamen wijzen op een verhoogd risico op allergie.

 

Hier vind u een informatiefolder van de dermatoloog klik hier

Wij geven u het advies eerst eens te lezen over Waarom ťťn stamboom. Dan begrijpt u ook beter waarom u geen kitten moet kopen zonder een stamboom. Zeker ook als u allergisch bent voor katten.

Wij geven u ook het advies

Om eens een paar keer bij een van onze aangesloten cattery's langs te gaan die deze rassen fokken, het liefst bij een cattery met alleen Siberen en geen andere huisdieren. Dit om een optimale beoordeling te krijgen, zonder invloeden van andere huisdieren.

Ga dan daar eens knuffelen met de katten. Neem voor de zekerheid wel u medicijnen mee voor het geval dat u een allergische reactie krijgt.

Laat daar bevoordeeld een kussensloop van u achter. Zodat de katten daar een aantal dagen op kunnen gaan liggen, en haal die dan later op. (of vraag van tevoren of de fokker een kussensloop wil neerleggen voor u, en neem die dan mee naar huis)  Ga daar dan mee slapen zodat u dan kan kijken of u daar ook niet op reageert. Het zou zo zonden zijn als u een kitten in huis heeft en daar later toch allergische voor blijkt te zijn, dat is voor u niet leuk maar ook zeker niet voor het kitten.

 

 Mochten wij in de toekomst meer te weten komen,
dan brengen wij u hiervan op de hoogte.
 

 

2006-2012 © Siberische Kat Info, Bianca van Lith 

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer