U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

     

 

 

Home
Allergie
Als de kat ‘het’ naast de
      bak doet
Als een kitten geboren is
      wat dan
Baarmoeder ontsteking
Bloedgroepen
Castratie kater
CIN
FeLV
FIP
FIV
Geslachtsbepaling kitten
Giardia
Giftig voor katten
HCM en PKD onderzoek
      hoe gaat dat eigenlijk in
      zijn werk?
HCM & PKD
DNA-testen voor HCM
      & PKD
HCM & PKD test
      adressen Pawpeds
HCM studie bij Siberen
      aan U.C. DAVIS - 2009
HD
Info dieren
      geneesmiddelen
Info ziekte &  gezondheid
Keizersnede
Kitten fases
Niesziekte
Pijn bij katten
Poezenpil
Schimmelinfectie
Sterilisatie poes
Teken
Vaccinatie bij de kat
Vlooien bij een kat
Veterinair Tuchtcollege
Vroeg castratie of
      sterilisatie
Wormen bij een kat
Zomertijd, vakantietijd
     Chippen, Toxoplasmose,
     Parasieten
Nuttige links
  

 

 

 

 

DNA-testen voor HCM & PKD 

 

22-06-2011 Dierenarts Marco te Loo (DVM) Dier en Zorgcentrum Holland.

Ik volg op dit moment een cursus cardiologie voor gevorderden die ook door Nederlandse specialisten gevolgd wordt. Mede omdat vooraanstaande specialisten van wereldniveau deze cursus geven. Deze specialisten hebben ook hun mening gegeven ten aanzien van DNA-testen.

  1. DNA-testen zijn zeer nuttig en zeer belangrijk voor het vroegtijdig vaststellen van erfelijke problemen. Op deze manier kunnen schadelijke kenmerken eerder opgespoord en mogelijk ook voorkomen worden.
  2. Het is bij mensen bekend dat voor ťťn en dezelfde ziekte meerdere DNA-afwijkingen verantwoordelijk kunnen zijn. Deze afwijkingen worden gevonden met verschillende testen. En daar moet dus ook gericht naar gezocht en getest worden.
  3. Van HCM bij katten is bekend dat er minimaal 3 verschillende DNA-afwijkingen verantwoordelijk hiervoor zijn. En het is niet zeker of het niet nog veel meer afwijkingen zijn die hier een rol spelen. Daarnaast lijkt het erop dat bij verschillende rassen verschillende afwijkingen bestaan. Dus je kan niet zomaar over ‘de kat’ spreken maar het zou waarschijnlijk correcter zijn om een bepaald ras te benaderen en te onderzoeken.
  4. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit voor PKD anders zou zijn en er zijn ook al onderzoeken gaande naar een ‘nieuwe’ DNA-afwijking die PKD bij katten veroorzaakt!
  5. Met het doen van een PKD-DNA-test sluit je dus die bewuste erfelijke vorm van PKD waarvoor je test uit voor het ras waarvoor deze test ontwikkeld is. Andere erfelijke vormen van PKD kan je daarmee niet uitsluiten aangezien je daar niet op getest hebt. Is jou kat niet van een ras waarvan de betrouwbaarheid van de test hiervoor getest is; dan kan je niets met de uitslag van deze test!

Kortom: DNA-testen zijn de toekomst, MAAR we zijn er nog lang niet. DNA-test in combinatie met echo lijkt op dit moment de aan te raden weg!

Voor wat betreft de echo van de nieren:

  • Inderdaad: indien de nieren op jonge leeftijd geen tekenen van PKD vertonen wil dat niet zeggen dat dit op latere leeftijd niet alsnog kan optreden. Dit heeft onder andere te maken met de verschillende erfelijke vormen van PKD en hun (soms) verschillende uitingsvorm.
  • De specialist waarmee wij samenwerken geeft aan dat het in het kader van PKD-preventie verstandig zou zijn om elke 2-3 jaar een echo van de nieren te maken. Op die manier merk je relatief snel of er PKD in je groep zit en kan je ook relatief sneller ingrijpen.
  • Uiteraard is het verstandig om een poes en een kater voordat ze voor de eerste keer gaan dekken ze te laten echoŽn. Indien het dekken regelmatig plaats vind is het uiteraard aan te raden om ook regelmatiger te laten echoŽn!
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer