U bent in de wondere wereld van de Siberische Kat en
de point variant de Neva Masquerade
 
 

 

 

 

Home
Genetica
Kleurengenetica
Pigmentatie
Vachtkleuren
Vachtpatronen
Kleurmodellen

De basis theorie
Het geslacht
Overzicht
      kleurengenen
Tabby
Rood en tortie
Verdunning
Silver en golden
Wit en witte
      vlekken
Analysen van
      geno/feno typen
 

Vachtkleuren
 

 

De basiskleuren

Katten komen in een aantal ‘basis’ kleuren voor. Deze basiskleur(en) zijn in elk patroon terug te vinden. Bij een effen gekleurde kat is de kleur makkelijk te zien.  Maar bij b.v. een streepjespatroon moet je naar de strepen kijken om te zien welke ‘standaard’ kleur de kat in werkelijkheid is. Meestal blijft de kleur het langst en het beste bewaard op de staart. De kleuren zijn onder te verdelen in ‘harde’,onverdunde kleuren en in verdunde kleuren. Bij de verdunde kleuren is er iets minder pigment in de haren  aanwezig , met als gevolg dat ze lichter zijn dan de onverdunde kleuren.

Hieronder volgt een schema van alle basiskleuren die bij (ras)katten voorkomen. Ik zal hierbij steeds de termen gebruiken die fokkers en keurmeesters op shows gebruiken. De basiskleuren komen niet in combinatie met elkaar voor. Behalve de kleuren zwart t/m fawn in combinatie met rood of crème en wit.

 

               

 

 

 

 

 

 

      http://www.mysticcats.nl/bombay.gifZwart (black): dit is de meest voorkomende kleur (zowel bij effen als streepjes-katten). Zwart komt zowel bij gewone huiskatten als bij raskatten regelmatig voor. Fokkers streven naar een zo diepmogelijke zwarte kleuring zonder bruine of grijzige tint. Dit is echter vrij moeilijk omdat het zwarte pigment door vocht warmte en zonlicht (vooral 's zomers) soms een bruine, tot zelfs rode tint kan krijgen.

 

 

http://www.mysticcats.nl/blauw.gif 

 

 

 

 

 

      Blauw(blue): is een verdunning van zwart, en behoort donkergrijs met een blauwe tint te zijn. Er is veel verschil in blauwe nuances, maar fokkers streven naar een silver-blauwe kat. Ook blauw komt bij huiskatten en zo goed als alle raskatten voor. Enkele rassen als de Chartreux, Russisch Blauw  (Nebelung) en Korat komen enkel en alleen maar in het blauw voor.

 

 

 

 

 

 

http://www.mysticcats.nl/chocolate.gif       

      Chocolate: is een donkerbruine, chocoladeachtige kleur. Chocolate is een onverdunde kleur die eigenlijk alleen bij diverse raskatten voorkomt. Je zal dus zelden een chocolate huis-tuin-en-keuken-kat over straat zien lopen. Bij Oosterse katten siert deze kleur de naam ‘havana’. Bij chocolate komt spooktekening (vaag doorschemerend tabby patroon) vaker voor dan bij zwart en blauw. http://www.mysticcats.nl/lilac.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

      Lilac: ook wel lavendel, is een verdunning van chocolate. Lilac gekleurde katten zijn licht grijs met een lila zweem, en horen duidelijk van de blauwe variant te scheiden te zijn. Omdat dit de verdunde vorm van chocolate is, zal ook lilac zelden bij huiskatten voorkomen.

http://www.mysticcats.nl/cinnamon.gif 

 

 

 

 

 

 

 

      Cinnamon: lichtbruine, kaneelkleurige katten krijgen de benaming ‘cinnamon’. Dit is een vrij ‘nieuwe’ kleur, en is ook alleen bij bepaalde raskatten (o.a. Oosterse katten) te zien. De kleur cinnamon is -evenals Fawn- bij Abessijnen afkomstig, waar deze bekent staat als 'sorrel'. Cinnamon moet duidelijk van chocolate te scheiden zijn, en mag dus absoluut niet te donker zijn.http://www.mysticcats.nl/fawn.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Fawn: de verdunde vorm van cinnamon, lijkt op een grijzige zandkleur, maar kan ook een wat rozigere tint hebben, net als lilac. Ook fawn is (omdat  het verdund cinnamon is) een vrij nieuwe kleur, die alleen bij bepaalde raskatten voorkomt. http://www.mysticcats.nl/rood.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

      Rood (red): rode katten zijn eigenlijk oranjerode katten, vandaar dat deze kleur ook wel eens ‘Orange’ wordt genoemd. De tint kan verschillen van vaal oranjerood tot diep rood. Fokkers proberen echter een zo diep mogelijk rode kleur te krijgen. Rood komt bij alle katten voor (dus ook huiskatten), en vormt samen met zwart de meest voorkomende kleur.

 

 http://www.mysticcats.nl/creme.gif

 

 

 

 

 

 

      Crème: de verdunde vorm van rood, is een gelige, crèmeachtige kleur. Ook deze kleur kan, net als de onderdunde vorm -rood- enorm van tint verschillen. Omdat crème de verdunde variant van rood is komt ook deze kleur geregeld bij huiskatten voor.http://www.mysticcats.nl/wit.gif

 

 

 

 

 

 

 

      Wit: is eigenlijk geen kleur. Bij witte katten ontbreekt het aan pigment in de vacht. Witte katten behoren wel een zuiver witte vacht te hebben, en mogen geen gelige tint vertonen. 

In pigment ‘geremde’ kleuren (silver)

In sommige gevallen is er bij de bovengenoemde kleuren geen pigment in het onderste deel van de haren aanwezig. De kat krijgt hierdoor  een witte ondervacht. Het gevolg is dan dat alleen de haartop gepigmenteerd is in één van de boven genoemde kleuren, de rest is wit. Wanneer je de vacht open slaat is het vaak goed te zien dat de haar vanaf de haarwortel ontkleurd is, en de top nog gewoon gepigmenteerd. Dit verschijnsel wordt ‘silver’, of ook wel ‘tipping’ genoemd. Er zijn drie variëteiten van silver te onderscheiden die allen qua hoeveelheid wit in het onderste deel van de haren verschillen.

 

*   Smoke: is de donkerste ‘silver variant’. Hierbij is alleen het onderste deel van de vacht wit, en is de top van de haar voor de helft tot tweederde gepigmenteerd. Dus slechts een derde tot de helft is wit.

http://www.mysticcats.nl/smoke_pers.gif

 

*   Shaded Silver: De haartoppen zijn een kwart tot een derde gekleurd, de rest is wit.

 

http://www.mysticcats.nl/shaded_perskopie.gif

  

*   Chinchilla (=tipped=shell) : is de meest in pigment geremde variant, waarbij slechts een achtste deel van elke haar gepigmenteerd is in één van de bovengenoemde kleuren. De rest is zilverachtig wit. Chinchilla’s - met name langharige- kunnen daardoor er op afstand ogenschijnlijk wit uit zien.

http://www.mysticcats.nl/chinchilla_brit.gif

 

Bij  volledig doorgekleurde katten (de ‘niet-silvers’) behoren de haren helemaal egaal gekleurd te zijn in één van de basiskleuren. Dit komt echter in de praktijk niet vaak voor omdat het pigment in de vacht invloed ondervindt van de lichaamstemperatuur. Hierdoor zijn de haren dichtbij de huid meestal lichter van kleur dan bij de uiteinden. Fokkers van effen katten streven echter naar zoveel mogelijk doorgekleurde haren, wat resulteert in een goede, effen gekleurde kat

 

Theorie en genetica door Mirjam van Dalum

 

 

 

 

Copyright 2012 © Siberische Kat Info. All Rights Reserved. Disclaimer